Mi a Wordpress

A wordpress egy nyílt forráskódú, php alapú blog- és tartalomkezelő rendszer. Az adatokat MySQL adatbáziskezelő rendszer segítségével tárolja.wordpress, honlap, honlap készítés, weboldal készítés

WordPress a múltban

A wordpress a korábbi b2/cafelog rendszerből származik. Az első időkben a wordpress rendszer csak blogok létrehozására és karbantartására volt megfelelő felület.  A wordpress első ízben 2003-ban jelent meg.  A folyamatos fejlesztések és bővítések miatt 2009-re már a WP volt a vezető rendszer a nyílt forráskódú  tartalomkezelő rendszerek között.

WordPress a napjainkban

Jelenleg a WP az egyik legelterjedtebb keretrendszer. A rendszer nagyszerűsége abban rejlik, hogy folyamatos fejlesztések készülnek hozzá. Ez azért fontos,  mert a Google előnybe részesíti az olyan weboldalakat,  amelyek folyamatosan naprakészek.

A WP rendszer  teljesen testreszabható, ezzel szinte minden felhasználó számára kiváló lehetőséget nyújt. Alapvetően számos ingyenes téma használható a weboldalon, de az ingyenesek mellett több ezer prémium téma is alkalmazható.

Minden WP rendszer reszponzív. Így a weboldal mindig a felhasználó által használt képernyőmérethez igazodva jelenik meg.

A WordPress rendszer nyílt forráskódú jellege páratlan rugalmassággal, stabilitással, testre szabhatósággal és megbízhatósággal párosul.

A WordPress előnyei és hátrányai

  1. Könnyű kezelhetőség – A wordpress rendszerek egyik legfontosabb eleme, hogy az admin felületen keresztül egy úgynevezet Drag&Drop megoldással szerkeszthető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendszer felkínál a szerkesztőnek különböző elemeket – szöveg box, gomb, szünet, galéria, kapcsolati űrlap – amiket az adott oldal egyes részeihez be lehet illeszteni. Így akár egy alap számítógépes ismeretekkel rendelkező szerkesztő vagy felhasználó is jól tudja az oldalt szerkeszteni.
  2. Reszponzív kialakítás – Egyszerűen annyit jelent, hogy a weboldal mindig a felhasználó, látogató által használt képernyő mérethez igazodik. Pár éve megfigyelhető egy olyan trend kialakulása, hogy a weboldal megtekintéseknél folyamatosan növekszik a mobiltelefonos illetve táblagépes megtekintések aránya. Természetesen a Google is figyelemmel követte ezt  a változást. Mivel a Google elsődleges célja, hogy minőségi és jól olvasható tartalmat kínáljon a felhasználók számára, a rendszer elkezdte büntetni azokat a honlapokat amik nem rendelkeznek reszponzív nézettel és előnybe részesíti azokat amelyek igen.
  3. Széles körű felhasználhatóság – Ahogy ez fentebb is olvasható, a wordpress a kezdetekben a blog oldalak létrehozásában volt jelent. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, viszont mára már szinte bármilyen statikus honlap de akár webshop is létrehozható, a keretrendszer felhasználásával.
  4. Támogatottság és beépülő modulok – Mivel maga a keretrendszer is alkalmas lett szinte bármilyen típusú honlap létrehozásához, számos “Plug-in” is jelent meg a piacon. Gyakorlatilag ezekkel a mini programok használatával 100%-ig testreszabhatóvá válik a weboldal. Ezek segítenek például egy hírfolyam létrehozásában, vagy akár a webmorzsa létrehozásában

Még számos ilyen jó tulajdonság felsorolható lenne. Ezek alapján szinte hibátlanak tűnhet ez a rendszer, de ahogy minden a világban így a wordpress is rendelkezik különböző hátrányokkal. Ahhoz hogy Ön teljes képet kapjon erről a keretrendszerről szeretnénk ezekből a hátrányokból párat megismertetni Önnel.

  1. A felkínált elemek sterilsége – Itt arra gondolunk hogy habár könnyen kezelhető lett a rendszer a Drag&Drop rendszernek hála, a teljes testre szabhatóság miatt az felkínált szövegdobozok, gombok stb… szinte semmilyen stílus jegyet nem tartalmaznak. Persze a szöveget könnyen be lehet illeszteni a szövegdobozban, de ahhoz hogy ez a doboz az oldalon megfelelően megjelenjen mondjuk egy adott betűtípussal, színnel, esetleg vetett árnyékkal, már programozási ismeretekre van szükség.
  2. Rengeteg plug-in, rengetek fejlesztő – Habár valóban számos plug-in érhető el, ezeket mind külön fejlesztő cégek készítik el. Így több esetben is előfordulhat, hogy habár egy-egy modul magában megfelelően működik az oldalon, mégis ha mind a kettőt egyszerre aktiváljuk az oldalon már egy teljes káoszt fogunk látni a front-end felületen. Ilyenkor vagy keresni kell egy új modult amit ugyan ezt a feladott el tudja látni és kompatibilis a többi rendszerrel, vagy fel kell tárni a hiba okát és esetleg a program kódban kell változtatni.
  3. Nyílt forráskód, folyamatos frissítések, feltörhetőség – Ami az előnye az a hátránya is. A nyílt forráskódnak köszönhetően nem csak egy bizonyos cég végzi a fejlesztéseket, hanem számos különböző programozó a világon. Ezzel így még nem lenne probléma. De a rendszer forráskódja tehát az alapja a rosszindulatú, Hackerek számára is elérhető. Így megtudják fejteni azokat a kiskapukat amivel a rendszer sebezhetővé válik. Persze azért azt fontos kijelenteni, hogy ez nem azt jelenti hogy a wordpress-es honlap azonnal fel lesz törve. De ha nem hajtjuk végre a keretrendszer és modulok frissítését könnyen sebezhető lesz a weboldalunk és akár illetéktelenek is hozzájuthatnak bizonyos adatokhoz. És akkor itt jelenik meg a frissítések problémája. Habár minden új verziót tesztelnek mégis csúszhat hiba a programozásba. Egy ilyen hiba pedig akár az egész oldal elérhetőségét befolyásolhatja. Ezért minden frissítésnél vizsgálni kell, hogy milyen részek érintettek a fejlesztésben, és fel kell arra készülni, hogy ha baj lenne akkor az oldal visszaállítható legyen egy frissítés előtti állapotra.

Összességében elmondható, hogy a WordPress rendszerre is rendelkezik jó pár előnnyel és hátránnyal, mint ahogy minden más is. Szerencsére a motor hátárnyai azért nem kiemelkedőek így nagyon jól használható, esztétikus és modern honlapok alkothatóak meg vele.

error: Az oldal másolás védelemmel ellátott